Now Reading
Boekenlijstje

Boekenlijstje

Ik houd een overzicht bij van de (business)boeken die ik lees. Niet alleen voor jullie, maar minstens even hard voor mezelf. Mijn geheugen is een zeef sinds dochter twee. Zijnoot: ik vind de meeste business- of marketing boeken vaak quatsch. Zoals altijd: ongelofelijk irritant kritisch hier. 


Good people – Anthony TJan

Tegelijk goed en vreselijk. Helemaal eens met een paar key-stellingen die hier gezet worden: het belang van soft skills over hard skills, een focus op empathie en medeleven, hoe het succes van organisaties hand in hand gaat met normen en waarden. 

Langs de andere kant: een beetje overwerkt soms, waarbij de auteur (te)veel moeite doet een structuur aan zijn gedachten op te leggen. In het kort: het leest niet zo lekker. 

Eerder van de ideeën dan van het format dus. Past goed bij mijn eigen overtuigingen, benieuwd hoe iemand met een heel andere visie het boek ervaart. 

Favoriete quote: 

“But practicing compassion is crucial in building a unique, inspiring and productive workplace. In fact, it helps catalyze performance and motivates teams to nail important deadlines and organizational objectives because they can clearly see how the team’s success impacts those around them

Beoordeling: ⭐⭐


Range – David Epstein

Een boek waar Bill Gates van houdt, dat moet de moeite waard zijn. En dat was het ook. Mooie uiteenzetting over de waarde van generalisten. Misschien vond ik het wel zo goed omdat het me beter deed voelen over de outdatedness van mijn oorspronkelijke expertises? Aanrader voor, wel, iedereen eigenlijk. Maar vooral voor wie nadenkt over een nieuwe wending in z’n carrière of een keuze moet maken tussen verschillende skills om zich in te verdiepen. David kan een beetje de weg helpen wijzen. Of toch op z’n minst wat straatverlichting aansteken. 

Favoriete quote: 

Treading a wide-roaming, disorderly path of experimentation may not always bring instant results. But it may just be the best route to greatness in the end.

Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐


ReWork – Jason Friend & David Heinemeier Hansson

Een beetje een klassieker deze. Ondertussen al tien jaar oud, maar nog steeds hyper relevant. Ik las hem eerder al half, maar nam nu de tijd om hem helemaal door te nemen. Had ik veel eerder moeten doen. Tien jaar geleden ofzo.

Dit is er eentje om af en toe boven te halen, stukje uit te lezen, highlighten en terug te zetten met nieuwe inzichten over je huidige werkplek of je nieuwste project. 

Favoriete quote: 

If you treat your team like children, they will act accordingly and you will need to spend half your time managing them and making decisions on their behalf.

Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐


How the world sees you – Sally Hogshead

Eerlijk? Ik las het een week geleden en ben al vergeten waar het over ging. Ik heb er – letterlijk – weinig aan overgehouden. Bij het weer doorbladeren herinner ik me dat ik het tijdens het lezen al moeilijk had mijn aandacht erbij te houden. Een samenraapsel van verschillende bestaande concepten met een eigen zelfverzonnen laagje erboven op: het framework van “fascination advantages”. Het idee: jezelf (of je ‘fascination advantages’) goed kennen en inzetten leidt je naar succes. Okay dan. Meh. Het interesseerde me eerlijk gezegd ook niet om persé te weten welk ‘advantage’ ikzelf heb. Vijf minuten in een online testje zou ik een betere tijdsinvestering gevonden hebben dan dit boek. 

Beoordeling: ⭐


Tools of Titans – Tim Ferris

We kennen Tim vast allemaal. Ik heb de 4-hour-work-week nooit gelezen en zal dat waarschijnlijk ook nooit doen. Tools of Titans kreeg me verdorie toch over de streep. Helaas. Ik hoopte op een soort van coherente besluitvorming na zijn gesprekken met interessante mensen. Het voelde eerder als een allegaartje van random cases. Dat blijkt ook het besluit van het boek te zijn: succes komt in vele vormen en op vele manieren. Feministische side-note: erbarmelijk weinig vrouwelijke referenties. Maar dat gaf niet de doorslag voor mijn beoordeling. 

Beoordeling: ⭐

Scroll To Top